Number of the records: 1  

Subject h. : cihla

  1. Subject h.cihla
    DescriptonBěžná jednotka stavebního materiálu formovaná z hlíny do tvaru zploštělého kvádříku, zprvu jen sušená, později vypalovaná. Starší egyptská a mezopotamská architektura užívala nepálených cihel, později babylónská znala už i cihly glazované. Trvanlivost určuje jílový materiál a stupeň pálení, různé jsou v tisíciletém vývoji velikosti a tvary kvádříku. Cihly se skládají ve zdivo v různých vazbách.
    Vedle normálních cihel se vyrábějí cihly zvláštních tvarů k zvláštním částem zdiva (tvarovky či formovky, římsovky) nebo cihly děrované (cihly voštinové), jindy se dnes mění také materiál příměsemi nebo je cihla vyráběna vůbec z jiných hmot (cihla strusková, šamotová, vápenopísková). Přepálená cihla, pálená do slinutí se nazývá kabřinec nebo zvonivka a užívá se k obkládání.
    Nepálená sušená syrová cihla vepřovice (kotovice) se dlouho uchovala v oblastech lidové architektury.

    Citation source

    • Blažíček Oldřich J.; Slovník pojmů z dějin umění; Názvosloví a tvarosloví architektury, sochařství, malby a užitého umění; 1991; s. 39, 66, 71, 109, 185, 202, 212, 220, 224, 236
    • kolektiv autorů; Ottova encyklopedie A-Ž; 2019; s. 153
    • Blažíček Oldřich J.; Slovník památkové péče; Terminologie, morfologie, organizace; 1962; s. 37-38
    • Vitruvius; Deset knih o architektuře; 1979; s. 68-70

    Note

    • Babylonská cihla měla tvar nízkého čtverce (30 - 35 cm).
    • Řecká cihla byla také čtvercová.
    • Římská cihla byla velmi nízká a měla podélnou formu 20-35 x 12-16 cm a často tlačenou značku výrobce.
    • Středověká cihla se postupně zvyšovala.
    • Gotická cihla měřila průměrně 25-30 x 12 až 14 x 8-10 cm.
    • Česká renesanční cihla dokonce 30-36 x 15 až 18 x 9-12 cm.
    • Barokní cihla bývala nižší a někdy kratší.
    • Dnešní cihla má obvykle rozměry 29 x 14 x 6,5 cm.
Number of the records: 1  
Record „Subject h. : cihla“ updated:

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.